Tramin półwytrawny 12% Węgry 1litr (1)
  • Aromat i smak

    • Wyraźnie aromatyczne, przeważają w nim nuty róży, cytrusów, jagód oraz suszonych owoców. W bardziej klasycznych wersjach pojawiają się dodatki przypraw, miodu, kwiatów tropikalnych, a czasem nut musztardowych czy korzennych.

    • Smak jest pełny, lekko słodkawy, z dobrze zbalansowaną kwasowością oraz długim, eleganckim finiszem; często wyczuwalne liczi, brzoskwinia, tropikalne owoce i subtelnie pikantne tło.

  • Wygląd

    • Kolor wina to słomkowo-złoty, czasem z delikatnym różowawym lub zielonkawym refleksem, wynikającym z różowej skórki niektórych klonów Traminera.

  • Struktura

    • Wino jest średnio zbudowane, o raczej niskiej lub umiarkowanej kwasowości, co podkreśla jego miękkość i pijalność.

  • >Zawartość alkoholu

    • Standardowo wynosi około 12%, co sprawia, że wino jest harmonijne – nie przytłacza alkoholem, zachowując świeżość oraz wyrazisty charakter.

Cechy wyróżniające wina Tramin z Węgier

  • Węgierski Tramin łączy umiarkowaną aromatyczność z dobrą strukturą – często nie jest aż tak intensywnie egzotyczny i korzenny jak klasyczny Gewürztraminer, ale za to wykazuje większą świeżość i balans stylistyczny.

  • Najczęściej produkowany jest w wersji półwytrawnej, ze śladową ilością cukru resztkowego nadającą winu delikatność i jedwabistą teksturę, ale wyczuwalna kwasowość sprawia, że trunek jest rześki i nieprzytłaczający.

  • Odmiana Tramin uprawiana jest w różnych regionach Węgier, głównie w: Mátra, Pannonhalma, Neszmély, Mór, Eger.

Najlepsze połączenia kulinarne

Tramin półwytrawny doskonale pasuje:

  • do drobiu, delikatnych dań z mięsa i ryb,

  • do kuchni azjatyckiej, lekkich serów z białą pleśnią,

  • jako aperitif lub do deserów owocowych.

Podawanie

Rekomendowana temperatura serwowania: 8–12°C.

Tramin półwytrawny 12% z Węgier to propozycja dla osób szukających win aromatycznych, ale z nutą subtelności i świeżości, idealnych do lekkiej kuchni i letnich okazji.