*Cabernet Friuli czerwone wytrawne to eleganckie wino z północno-wschodnich Włoch, regionu Friuli Venezia Giulia, który słynie z produkcji win świeżych i pełnych charakteru.
W kieliszku zachwyca rubinową barwą z delikatnymi fioletowymi refleksami. W aromacie dominują nuty czarnej porzeczki, dojrzałych wiśni i śliwek, wzbogacone o akcenty zielonego pieprzu, papryki i ziół – typowe dla odmian Cabernet. Smak jest wytrawny, pełny, z wyraźną strukturą, delikatnymi taninami i przyjemnie długim finiszem.
Zawartość alkoholu 12,5% sprawia, że jest to wino nieco mocniejsze i bardziej wyraziste niż lekkie stołowe czerwone. Doskonale komponuje się z pieczonym i grillowanym mięsem, makaronami w sosach mięsnych, risotto z grzybami, a także z deską dojrzewających serów.
Podawane w temperaturze 16–18°C ukazuje całą gamę aromatów – od owocowej soczystości po lekko ziołowe i korzenne akcenty. Butelka 1 L czyni je praktycznym wyborem na rodzinne obiady, biesiady i spotkania w gronie przyjaciół.*